Over Iduna 

Iduna levert al 40 jaar een belangrijke bijdrage aan het culturele klimaat en het sociale welzijn van mensen in de gemeente Smallingerland. Wat ooit begon als ontmoetingsplek voor jongeren, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig, eigentijds en professioneel poppodium. Of poppoadium zoals wij dat hier zeggen. Iduna heeft een grote zaal met een capaciteit van 600 bezoekers, een kleine zaal met een capaciteit van 125 bezoekers en een ruime achtertuin geschikt voor evenementen. Gemiddeld organiseren we twee tot drie concerten per week en jaarlijks ontvangen we zo’n 25.000 gasten.

“Wij geloven dat de beleving van popcultuur een bijdrage kan leveren aan het welzijn en geluk van mensen.”

Van jongerencentrum 
tot poptempel

Iduna werd in 1983 opgericht als een jongerencentrum en informatiepunt in een boerderij aan de Noorderdwarsstraat in Drachten. Het diende als ontmoetingsplek voor jongeren en bood ondersteuning door vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten voor jongerenkwesties. Binnen deze omgeving werden al snel kleinschalige concerten georganiseerd, waarbij jongeren en medewerkers de handen ineensloegen.

Tegen het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 maakten veel jongerencentra de overgang naar professionele poppodia. Dit resulteerde in een fijnmazig netwerk van podia in Nederland. Verschillende steden begrepen de waarde van een volwaardig poppodium als aanvulling op de culturele infrastructuur en als aantrekkingspunt in de regio. Dit werkte een snelle opkomst van nieuwbouwpodia in de hand. 

In de vroege jaren 90 verhuisde Iduna vanwege geluidsoverlast naar de huidige locatie aan de Oliemolenstraat en begon zich meer te richten op het zijn van een poppodium, wat leidde tot een geleidelijke verschuiving van jeugdwerk naar een professionele podiumfunctie.

Gedurende het begin van de 21e eeuw evolueerde Iduna tot een volwaardig poppodium met een professionele organisatie en wekelijkse muziekprogrammering en kreeg het de status van 'kernpodium'. In de late jaren 2000 ontstonden er vanuit Iduna ook enkele buitenfestivals zoals Dencity, Popcity, Jûn fan Peije en In de Tuin.

Een belangrijk moment in de geschiedenis van Iduna is de renovatie van de grote zaal in 2014, waarmee het podium verder werd geprofessionaliseerd. De vernieuwing omvatte een groter podium, uitgebreidere capaciteit, 

verbeterde backstageruimte en aangepaste akoestiek. Hierdoor kon het programma-aanbod worden verruimd en grotere acts worden geboekt. Iduna streefde naar een breder imago als toegankelijk podium met diverse genres.

De Covid-19-pandemie bracht onzekerheid vanaf maart 2020, met lockdowns, capaciteitsbeperkingen en toegangsmaatregelen. Pas in maart 2022 werden alle restricties opgeheven, waarna de podia en festivals begonnen aan een herstelfase. In 2022 beleefde Iduna een recordaantal bezoekers, met verwachtingen voor verdere groei. Er werd geïnvesteerd in een eigen hightech geluidssysteem en het café werd getransformeerd tot sfeervolle kleine zaal om opkomend talent een podium te kunnen geven. Dit jaar viert Iduna zijn 40-jarig jubileum met een uitgebreid programma, nieuwe huisstijl en nieuwe website.

De kracht van popcultuur

Bij Iduna geloven we in de kracht van popcultuur om het welzijn en geluk van mensen te vergroten. We bieden een podium voor uiteenlopende acts en genres, verbinden mensen met popcultuur en met elkaar, en ondersteunen beginnende artiesten. Onze merkpersoonlijkheid is eigenwijs, rebels, sociaal en artistiek, met een groot hart voor onze gemeenschap. 

Passie, avontuur en een tikkeltje rebels!

Iduna wordt gedragen door gepassioneerde vrijwilligers en vakidioten die popcultuur omarmen. Popcultuur is voor ons meer dan alleen muziek, dans en straatkunst. Het is een krachtige manier om gevoelens en ideeën te uiten. Bij Iduna bieden we een podium aan popcultuur. Een podium om muziek te beluisteren en te beoefenen We verrijken, vormen en inspireren onze bezoekers. Wij verbinden mensen met popcultuur en met elkaar. Iduna is de plek waar gelijkgestemden samenkomen. We bieden muzikanten en vrijwilligers een plek om te groeien en te ontwikkelen. In onze volledig uitgeruste oefenruimte ontpoppen beginnende acts zich tot volwaardige artiesten. We werken samen met basisscholen en culturele instellingen om popcultuur te verspreiden. We organiseren evenementen, faciliteren ruimtes en delen graag onze kennis.

Colofon

Website ontwerp
Sjoerd Kooistra - Dizian

Realisatie
Saco Popma - Buro Klei

Foto credits
Anneke Klungers
Deborah Jonker
Erwin Jonkman
Gerben Duijster
Marijke Helder
Wietske Elzinga
Ina Muntinga
Jess Wattimena

Vrijwilligers gezocht! 

Onze vrijwilligers zijn de absolute helden van Iduna. Ze bekleden functies in onder andere de horeca, hospitality, marketing, licht- &  geluidstechniek en garderobe en zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Ook vrijwilliger worden?

Stuur een mail

Poppoadium
Drachten

Oliemolenstraat 16
9203 ZN Drachten
contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram