Terug naar de middeleeuwen tijdens Baldrs Releasefest

Folk metalband Baldrs Draumar brengt in oktober een nieuwe plaat uit: ‘Fan Fryslâns Ferline’. Om er een groot feest van te maken organiseert het Dokkumer kwartet op 7 oktober het Baldrs Releasefest in Poppodium Iduna.

Interview door Floor Daasvand (ROC Friese Poort), foto: Baldrs Draumar

Het releasefestival zal in Middeleeuwse stijl zijn. De band combineert op het festival folkmuziek, metal, Bohurt en middeleeuwse markt, een uniek concept vergeleken met andere folk festivals. In plaats van de focus op één soort muziek te richten, combineren ze verschillende stijlen. De Bohurt is een middeleeuwse vechtsport die in een grote ring van vijf bij vijf meter zal plaatsvinden. De ridders zullen gehuld in harnas en met authentieke wapens de strijd aan gaan. Op meerdere podia zijn er verschillende stijlen van folkmuziek en metal te horen. Buiten op het terrein van Iduna kun je terecht voor de markt waar allerlei verschillende producten verkrijgbaar zijn, maar ook kun je daar een smid, een houtsnijder en een tatoeëerder aan het werk zien.

Zoals bij elk optreden zal de band in Friese middeleeuwse klederdracht op het podium staan. Dit geldt ook voor andere bands in het folkgenre. Bezoekers hoeven zich niet verplicht te voelen om in stijl te komen, maar dat mag natuurlijk wel. ”We denken dat het voor iedereen super gaaf is om te komen kijken, ook voor de mensen uit Drachten die ons nog nooit hebben gezien en mensen die ons überhaupt niet kennen. Iedereen kan hier naar toe en een leuke dag hebben.” De nieuwe cd gaat over het verleden van Friesland en daarom komen er ook mensen, producten en bands uit de Friese streken, dus niet alleen uit de Friese provincie in Nederland. ”Iedereen doet een release optreden en wij willen zo breed mogelijk aandacht voor de nieuwe cd krijgen. Ook willen we aandacht krijgen voor wat we doen en wie we zijn. En ik denk dat je dat op deze manier beter tot zijn recht laat komen”, vertelt drummer Tongerfûst.

‘We willen laten zien dat Friesland best
heel cool is, er zit best een heel groot en interessant verhaal achter”
Tongerfûst

De nieuwe plaat wordt een akoestisch album. Het begon eigenlijk als een grap. In 2014 maakte Baldrs Draumar twee akoestische nummers ter experiment en werden ze gevraagd voor het Fryske Cash Projekt om een nummer van Johnny Cash akoestisch te vertolken. ”Als folkmetalband moet je ook akoestisch kunnen spelen en dan niet je bestaande nummers akoestisch maken maar juist een akoestisch repertoire hebben. Als we metal spelen zijn we de strijders op het veld, dan zitten we onder de modder. Dat is meer het duistere stoere imago. En als we akoestisch spelen zijn we rond het kampvuur, de barden en de skalden die verhalen vertellen over hoe het vroeger ging”, aldus drummer Tongerfûst Als alles rondom het akoestische album achter de rug is gaat de focus weer naar metal, maar de heren willen akoestisch er wel bij blijven doen.

Fan Fryslâns Ferline laat een hele andere kant van de band zien. ”Mensen kennen ons in principe van de harde metal en dit is compleet iets anders”, zegt bassist Skimerswurd. Tongerfûst vult aan: ”Het gaat ook om een stukje cultuur uitdragen. Wat je met metal minder doet, want dit is wel goed verstaanbaar voor iedereen en het trekt andere mensen aan omdat het rustiger is. De manier van nummers schrijven is ook anders. Lekker rond het kampvuur zitten met een biertje erbij. Bij de metalalbums is het vaak een concept wat één verhaal vertelt en het is eigenlijk altijd serieus. We hebben bij het akoestische album ook veel ruimte genomen om juist geinige verhalen vertellen. Het ene nummer kan over een bepaalde Friese veldslag gaan, maar een ander nummer kan bijvoorbeeld over bier gaan. Het kan alle kanten op. ”

Baldrs Draumar ontstond in 2009. Na een paar wisselingen in de line-up is het nu een hechte groep van vier vrienden geworden. Wyldrazer is de zanger en zoals de naam al doet vermoeden kan hij behoorlijk hard schreeuwen. Fjoerspuier is de gitarist, die de andere bandleden als vuurspuwer hebben leren kennen. Skimerswurd zorgt ervoor dat er altijd wat te lachen valt en Tongerfûst slaat er lekker op los op zijn drums. ”Je ontwikkelt een band met elkaar, maar op een hele andere manier dan met andere vrienden”, aldus de bassist Skimerswurd.
In oktober 2009 trad de band voor het eerst op. Dit was in De Vleugel te Nijverdal samen met de band Skyforger. Inmiddels wordt de band regelmatig geboekt. Vooral in het buitenland, met name in Duitsland en Denemarken, is de band een groot succes.

De teksten zijn geschreven in het Westlauwers Fries. “Als folkmetalband zoek je naar een bepaald kenmerk”, in hun geval het verhaal van Baldr. Daar is de eerste cd van de band ‘Forfedres Fortellinger’ op gebaseerd. Ze spelen veel met taal. Het eerste album heeft Noorse titels, terwijl de teksten in het Engels zijn of zelfs een mix tussen Engels en Fries. Op een gegeven moment zijn de mannen op zoek gegaan naar een stukje eigen identiteit om er iets van zichzelf in te leggen. Drummer Tongerfûst vertelt: ”Eerst hield het Fries ons een beetje tegen. Is het wel handig om het in het Fries te doen? Mensen buiten Friesland verstaan het natuurlijk niet. Maar we hebben besloten om het toch wel te doen. We denken dat het juist een verrijking is om het in het Fries te doen. Om je eigen taal en cultuur als uitgangspunt te gebruiken en te laten zien waar je vandaan komt.”
”We hebben gekozen voor een tijdsbestek waarin Friesland een hele belangrijke positie innam in de Europese geschiedenis en dat is rond 700/800. We hebben bewust voor die tijd gekozen. Dat was de tijd waarin Friesland op zijn grootst was.” Ze halen boeken over de geschiedenis overal en nergens vandaan. In de studio waar de band opneemt puilt het uit van de boeken over het tijdperk waar de band muziek over maakt, om op deze manier inspiratie te krijgen voor nieuwe liederen.

Veel fans van de band komen uit de leeftijdscategorie 12-16 jaar. Jongeren die wel van metal houden, maar nog niet zo bekend zijn met folk, kunnen tijdens het releasefestival op een makkelijke manier kennis maken met dit genre. Mensen die geïnteresseerd zijn in het verleden van Friesland zijn vaak op leeftijd en goed belezen. Jongeren willen zich er ook wel mee bezig houden, maar weten vaak niet waar te moeten beginnen. Muziek is een laagdrempelige manier om informatie te verkrijgen. ”We willen laten zien dat Friesland best heel cool is, er zit een heel groot en interessant verhaal achter”, zegt Tongerfûst.
Ze zijn al een beetje een vaste fanbase aan het creëren, die altijd naar de optredens komt en die het woord over de band en het verleden van Friesland verder moeten verspreiden. ”Je mag best trots zijn op waar je vandaan komt.” De band is naar het evenement friesentreffen geweest op het eiland Helgoland. Ze vonden het jammer dat er sprake was van vergrijzing. Als het ‘friesentreffen’ op Helgoland weer is, willen we zorgen dat er bussen vol jeugd heen gaan, omdat zij straks het stokje over moeten nemen.”