Met Northern Darkness “the covid edition”, trapt Poppodium Iduna op zaterdag 4 december af met een opwarm editie voor het Northern Darkness festival. The covid edition doet echter niet onder voor haar grote broertje waarbij vandaag voornamelijk de nadruk zal worden gelegd op de meeste interessante en nieuwe acts uit de vaderlandse (underground) black metal in de brede zin des woords. De eerste aangekondigde namen voor deze covid editie zijn hoofdact Molassess, het uit Utrecht afkomstige Verwoed en Doodswens.

Molassess, met daarin ex-The Devil’s Blood leden Farida Lemouchi, Oeds Beydals, Job van de Zande en Ron van Herpen, Bob Hogenelst (Birth of Joy) en Matthijs Stronks (Donnerwetter), is hoofdact vandaag. De naam Molassess is ontleend aan het laatste nummer van Selim Lemouchi’s EP Earth Air Spirit Water Fire, werd tot leven gewekt door Roadburn Festival wanneer zij in 2019 gevraagd werden de handen ineen te slaan voor een compositieopdracht, vijf jaar nadat The Devil’s Blood hun ‘Feverdance’ beëindigd had. Molassess is geen reünie, het is een nieuwe begin; het is de bevestiging van diepe verbintenissen met elkaar, een stroom aan creativiteit en energie die loskomt en aanvoelt als een spirituele reis. Deze reis heeft geleid tot ‘Through the Hollow’, het eerste album van de band dat in 2020 is uitgebracht door Season of Mist.

Voortgekomen uit Woudloper is Verwoed het eenmans- black metal project van Erik B uit Utrecht. Met atmosferische black metal in het straatje van Mgła, Wiegedood en Misþyrming heeft de band zich al meerdere malen bewezen als een van de leading bands in de hedendaagse Nederlandse black metal en genieten ze van (inter-)nationale aandacht. In 2018 mochten we de band al eens verwelkomen op Into Darkness maar sinds de release van debuutalbum ‘De Val’ eind 2019 is het nodig tijd dat de band terugkeert naar het Noorden!

Het duo Doodswens uit Eindhoven is zonder twijfel een van de meest belovende black metal bands uit Nederland. Als resultaat van hun gezamenlijke passie voor extreme muziek, snoeiharde oldschool black metal van bands als Immortal en Darkthrone, weten I. en F. een krakend, rammelende lofi blackmetal geluid neer te zetten die je terugbrengt naar de jaren ’90. Met een uitverkochte split 7”, een goed ontvangen demo en een net aangekondigde tour met Marduk in de planning is het nog even wachten op het debuutalbum maar dat Doodswens er aan zit te komen is een zekerheid!

De drie gemaskerde heren van het Utrechtse Laster noemen hun muziek zelf ‘obscure dance music’, maar of het per sé dansbaar is, daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Avantgardistische post-black metal zou de meest algemene term zijn, maar ook dit dekt zeker niet de volledige lading. Bands als Ved Buens Ende en Virus komen het meeste in de buurt, vanwege de bijzondere ritmes en afwijkende akkoordenschema’s, maar Laster is toch wel uniek in zijn soort te noemen en live weten ze een erg bijzonder sfeertje op te wekken. Wij zijn dan ook zeer verheugd om ze te mogen verwelkomen in Drachten!

Met leden van o.a. Urfaust, Cirith Gorgor, Zwartketterij en Grimm in de gelederen weet je dat we bij The Spirit Cabinet met een ervaren stel muzikanten te maken hebben die samen een behoorlijke stempel hebben gedrukt op de vaderlandse blackmetalscene. Alleen we hoeven hier zeker geen standaard black metal te verwachten. Er wordt vooral catchy doomy heavy metal geserveerd met af en toe een black metal uitspatting. Grimmig is het daarentegen wel degelijk en dat in combinatie met die typische zang van Snake McRuffkin a.k.a. IX (Urfaust) en het occulte sfeertje maakt het een erg intrigerend geheel en daardoor vonden we het ook een perfecte aanvulling op de line-up.

Mortifero is bekend van o.a. live bijdrages bij Asagraum en Standvast, maar inmiddels heeft deze Groningse ook een eigen muzikale uitlaatklep gevonden. Verwacht niet de zoveelste nieuwe blackmetalband, Mortifero zoekt het vooral in occulte, akoestische, duistere folk muziek. Denk King Dude, Death in June, maar dan in haar eigen hypnotiserende Mortifero-stijl. Niemand minder dan het roemruchte Ván Records heeft de eerste EP ‘Death Ballads’ onder zijn hoede genomen en dat zegt toch ook zeker wel wat. Bij deze zal ze met een aantal gastmuzikanten een stemmige opening verzorgen van deze NL editie van Northern Darkness. We kijken er naar uit!

zaterdag 04 december 2021

Deur: 16:00

Aanvang: 16:30 - 23:00

€16 vvk, €18 deur

Bestel hier je ticket
Fb-event

Artiesten: