Poppodium Iduna opent haar seizoen op zaterdag 27 augustus met een bijzondere avond: onder de naam ‘Erwin Java’s Travel Party featuring Erwin Nyhoff play Cuby & the Blizzards’ zullen beide Erwin’s naar aanleiding van het succesvolle optreden op het Holland International Blues Festival een bloemlezing geven uit het werk van de legendarische Drentse bluesband Cuby & The Blizzards. Hierbij worden ze o.a. bijgestaan door Erwin’s band The Travel Party maar ook Cuby’s oude blazerssectie. De avond wordt geopend door de jonge akoestische meestergitarist Joost Dijkema.

Zeg je Erwin Java, dan zeg je Harry Muskee. Als gitarist heeft Erwin vanaf 1986 onderdeel uitgemaakt van Harry’s band Cuby & The Blizzards. Dat de excentrieke frontman, Muskee, met zijn Cuby & The Blizzards nog steeds een legendarische status geniet bewijst een eigen C+B Museum in hometown Grollo. Vorig jaar was het tien jaar geleden dat ‘Cuby’ overleed; een reden voor Jan Douwe Kroeske een nieuwe film over het leven en de nalatenschap van Harry te maken “Talkin Blues”, maar ook voor Erwin Java om een theatervoorstelling op poten te zetten: ‘Muskee – So Many Roads’. De rol van Harry werd hierin vertolkt door zanger Erwin Nyhoff. Twintig succesvolle muziektheatervoorstellingen op locatie in Assen volgden. Die smaakten naar meer; en nu, na een muzikaal eerbetoon op het Holland International Bluesfestival, komen Java en Nijhoff met de Travel Party & speciale gasten naar Iduna voor een avondvullend eerbetoon aan Cuby en zijn blizzards. Een unieke optreden dat je niet wilt missen!

Gitarist Erwin Java heeft een waanzinnige staat van dienst. Hij maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood’s Wild Romance en maar liefst 25 jaar van eerdergenoemde Cuby & the Blizzards. Na de dood van zanger Harry ‘Cuby’ Muskee was hij in 2012 mede-oprichter van King Of The World maar verliet deze band om andere uitdagingen aan te gaan. In december 2017 bracht hij zijn allereerste soloalbum uit, getiteld ‘Keepin’ It Real’. Naast het toeren met zijn eigen band is Java vaste kracht in de theaterprojecten van bluespromotor èn voetbalanalist Johan Derksen. Waarbij hij met band The Travel Party ook regelmatig te zien was in diens live-TV-programma Veronica Inside. Vocalist Erwin Nyhoff uit Dalfsen is vanaf begin jaren 90 gepokt en gemazeld in het circuit (van Pinkpop tot afwasser tot Voice of Holland-finalist) en evenals Muskee een “plattelandsjongen”. Nyhoff bleek de perfecte keus om in de huid van Harry Muskee te kruipen zowel als persoon maar ook als zanger. Samen met de band werden sublieme vertolkingen van de muziek van Cuby & the Blizzards neergezet. Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat deze samenstelling dieper in de Cuby materie is gaan duiken en vervolgens met een nieuwe set een goed ontvangen optreden deed op het Holland International Blues Festival (editie 2022). Dat smaakte naar meer waarna de band nu dus op zaterdag 27 augustus naar Iduna komt voor haar eerste clubshow! Om het feestje compleet te maken zullen ook de blazers , die van 1996-2011 met Cuby & the Blizzards mee hebben getoerd het geheel komen versterken.

Support Joost Dijkema behoeft in het noorden des lands wellicht geen introductie, maar voor wie dit noordelijke snarenwonder nog nooit heeft gehoord: hij heeft toch echt maar tien vingers! Debuutalbum Sacred Revelations (2016) en opvolger Time Thief (2019) staan bol van de avontuurlijke en instrumentale gitaarcomposities, afgewisseld met fraaie staaltjes singer-songwritermuziek (yep, met vocalen), ergens tussen Michael Chapman, Steve Gunn en Townes van Zandt in. De Volkskrant roemde zijn debuutalbum met de woorden “En wat is Sacred Revelations een prachtplaat geworden. Americana zoals ze die in de VS nauwelijks meer durven maken. Blues, country en folk met het soort van de duivel bezeten akoestische gitaarinstrumentaaltjes”. Tweede album Time Thief mocht in het toonaangevende Engelse muziekmagazine Shindig! zelfs rekenen op een vijfsterrenrecensie. Dijkema stond als enige Nederlander ooit op de planken van het Take Root festival.

Muzikale omlijsting door DJ Tjibbe Flightcase

zaterdag 27 augustus 2022

Deur: 20:00

Aanvang: 20:30 - 23:00

€22 vvk, €24 deur

Bestel hier je ticket
fb-event

Artiesten: